במידה ואת סובלת מחילוף חומרים איטי, קור בכפות רגליים וידיים, נטייה להשמנה, יובש בעור, הגלדת פצעים איטית ועייפות- ייתכן ואת סובלת מתת פעילות בבלוטת התריס. מה זה אומר?

נתחיל מהבסיס, בבלוטת התריס מיוצרים שני הורמונים- T3  ו-T4 .T4 אמור להיות מומר ל-T3 בעזרת המינרלים סלניום ואבץ, בנוסף כל התהליך של ההמרה ותפקוד הבלוטה מצריך יוד, ברזל, נחושת, ויטמינים – C,A, וויטמיני B שהם חיוניים בהליך הייצור של T3. אפשר להבין עד כמה תזונה שופעת מינרלים וויטמינים חיונית לתפקוד תקין של הבלוטה, ולכן גם את הקלות הפוטנציאלית לשיבוש בתפקוד הבלוטה, שהרי מאוד קשה לשמור על תזונה עשירה וטובה כל כך.

בנוסף לחשיבות הוויטמינים והמינרלים, מה עוד משפיע על שיבוש בבלוטת התריס? תרופות, לחץ, תורשה, אי איזון הורמוני אסטרוגן ופרוגסטרון, אי פעילות גופנית, תפקודי כבד או כליות לקויים, הרעלת מתכות, אנטיביוטיקה, עישון, צריכת אלכוהול מוגברת, קרינת רנטגן וכמובן תזונה לקויה כאמור.

כיצד נאזן את בלוטת התריס? ניתן לגוף את מה שהוא צריך- ויטמינים ומינרלים- על מנת שיוכל לייצר את ההורמונים ביתר פעילות, או לפחות ללא הפרעה. כיצד נעשה זאת? תזונה עשירה ביוד, סיבים תזונתיים, חומצות שומן חיוניות, אכילת הוויטמינים והמינרלים החשובים לבלוטה, בנוסף יש לאכול ארוחות קטנות במרווחי זמן קטנים להקלת חילוף החומרים, לעיסת מזון באופן איטי, וכל מה שניתן על מנת להקל על העיכול.

הרחבה על מזונות מומלצים: לצרוך יותר מזונות המכילים יוד כמו אצות מאכל (נורי למשל), דגים ומלח ים, בנוסף יש מלח מועשר ביוד שיכול לעזור, אומגה 3– בדגי ים כמו סלמון, זרעי פשתן, אגוזי מלח. אגוזים, שקדים, זרעים (כולם כמובן בצורה הטבעית), שמן זית. בנוסף, מזונות המכילים סיבים כמו דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, שיבולת שועל, סובין חיטה. הסיבים מסייעים לפינוי הפסולת מהגוף והנקיון, ויוצרים מעי חזק יותר. מזונות המכילים ויטמיני B כמו דגנים מלאים (קינואה, שיבולת שועל), קטניות, ירקות (בדגש על עלים ירוקים, נבטים, ירקות שורש), פירות (דגש על תפוחים).

מומלץ להימנע או להפחית  מזונות לא מבושלים להם פוטנציאל דיכוי לפעילות בלוטת התריס כמו סויה, בוטנים, שום, בצל וירקות ממשפחת המצליבים כמו כרוב, ברוקולי, קולרבי, עלי רוקט. אבל כל אלו מבושלים- אפשרי ואף מומלץ! כמובן יש להימנע ממזונות מעובדים ותעשייתיים, ומזונות שמכילים חומרים משמרים וחומרי טעם וריח, אלו מכבידים על בלוטת התריס ומחלישים את מערכות הגוף במיוחד את המערכת החיסונית. שומן רווי לדוגמא בשר בקר, מזון מעובד, מרגרינה, חמאה, שמן קנולה ושמנים מזוקקים נוספים- אלו קשים יותר לעיכול ופוגעים בפעילות של האומגה 3- שלה אנו זקוקים יותר במצב של תת פעילות בלוטת התריס.

הרחבה לגבי חיידקי המעי המועילים לפעילות בלוטת התריס: המעיים שלנו מלאים בחיידקים, יש 'טובים' ויש 'רעים'. המטרה בגוף הוא שיהיו יותר חיידקים טובים כמובן, ולכן חשיבות המזונות שאנו צורכים היא גדולה. כשיש חוסר איזון בחיידקי המעיים- והרעים גוברים על הטובים-  אנו עלולים לחלות יותר כי מערכת החיסונית חלשה יותר, וכן לסבול מבעיות במערכת העיכול. בנוסף לאלו, ישנם ממצאים כי חוסר האיזון כאמור עלול ליצור השפעה שלילית על בלוטת התריס ולכן חשיבות לחיידקי המעי. הרכב החיידקים משפיע על המינרלים והוויטמינים שבלוטת התריס צריכה על מנת לתפקד ביעילות. כדי להרבות בחיידקים 'טובים' מומלץ לאכול מזונות מותססים כמו כרוב כבוש (בייתי או מחנויות טבע ללא תוספות שימורים), ובכללי ירקות כבושים, יוגורט, אורז קר (הצטברות עמילנית), סיבים תזונתיים (להאכלת חיידקי המעי), פירות וירקות, ובעיקר אוכל איכותי ולא מתועש.