עוקץ מתוק- למה ממתיק מלאכותי דווקא טוב?

מה הם ממתיקים מלאכותיים וכיצד הם פועלים בגוף? ממתק מלאכותי הוא כימיקל סינטטי ללא קלוריות(או מעט), המשפיע על קולטני הטעם המתוק שעל הלשון, ולכן נרגיש 'טעם מתוק'. אם מדובר במוצר ללא סוכר, מדוע בצריכת ממתיק יופעל מנגנון האינסולין (מנגנון להכנסת סוכר לתאים) ? באופן כללי, כמויות קטנות של אינסולין משתחררות לפני שסוכר חודר לזרם הדם. ועל אף שממתיק הוא לא סוכר, תהיה תגובה בגוף שתזהה אותו כסוכר כתוצאה מהמראה, הריח והטעם של האוכל, ובפעולת הבליעה והלעיסה ויופרש האינסולין. אם אינסולין משתחרר 'לחינם' עלול להיווצר הליך של התשת מנגנון הקרוי גם 'תנגודת אינסולין', ושיבושים בהכנת סוכר לתאים כתוצאה מכך.  בנוסף, שימוש קבוע בממתיקים עלול לשנות את איזון חיידקי המעיים.

מה הקשר בין צום לילה ואינסולין? באופן כללי, במצב של צום (גם בלילה)- כאשר רמות סוכר בדם יורדות נמוך מדי, הכבד משחרר סוכר שמאוחסן בו ובכך הסוכר מתאזן. במצבי חולי/סוכר שאינו מאוזן- רמות סוכר עלולות להיות גבוהות מדיי בבוקר לאחר צום לילה (או כל צום ממושך אחר). מה הקשר לממתיקים מלאכותיים? נמצא שממתיקים עלולים להפריע להליך טבעי של שחרור סוכר מהכבד בנוסף להתשת מנגנון האינסולין- ולכן התפקוד אינו יעיל.

אז לסיכום, ממתיקים מעלים את רמות הסוכר בתאים? הרי כל העיקרון בשימוש בממתיק מלאכותי זה שלא יעלו רמות הסוכר בתאים, ולכן האינסולין לא ישוחרר ובכך כביכול לא נשמין, וזה יתאים לחולי סכרת ושומרי משקל. אבל לא בהכרח כך הדבר. מחקרים מראים שאכן בטווח קרוב ממתיקים מלאכותיים לא מעלים את רמות הסוכר בתאים, וגם לא את האינסולין. לגבי הטווח הרחוק- ישנם ממצאים ראשוניים שזה עלול לפגוע בעליות הסוכר ברמות הדם, כתוצאה משינויים בחיידקי המעיים כאמור ובהתשת האינסולין. ביחס לכך, יש צורך במחקרים נוספים, ובבדיקת השפעות שונות של סוגי ממתיקים מלאכותיים. אבל שימו לב –בלי קשר לעליות רמות הסוכר- מדובר במוצר כימי שאינו בריא לגופנו. אפשר לומר שממתיק מלאכותי הוא שווה ערך לתרופה, שגם הוא נעשה במעבדה בתנאים מיוחדים, רק שממתיק הוא למניעת השמנה/מצבי חולי כמו סכרת.

סוגי ממתיקים נפוצים: סירופ תירס- נפוץ כי מתוק וזול, מיוצר בהליכים כימיים, מצוי בגלידות, דגני בוקר ועוד. גורם לנזק בוויסות הסוכר בדם, ולכן בשחיקת מנגנון האינסולין. אספרטיים– מתוק יותר מסוכר לבן, עלול להיות מסרטן ועלול לפגוע במערכת העצבים (בכמויות אדירות ומצטברות). ממתיקים המסתיימים ב"תול"- סוכרי אלכוהול, משפיעים לרעה על מערכת העיכול. בשוק מותרים עם הגבלת שימוש.  סוכרלוז- תהליך כימי של כלור יחד עם סוכר לבן, גורם למעי רגיז, אלרגיות וגידולים. סטיביה– זה נכון שמדובר בצמח, ואם ממתיקים אך ורק עם הצמח עצמו ועליו- אז זה מעולה, אבל כאשר מכינים אבקה בהליך כימי- מבודדים את החומרים המתוקים ונוצר מוצר תעשייתי. אין לגביו מספיק מחקרים.

*אני לא נגד ממתיקים, בסופו של דבר לדעתי עדיף 'זירו' על פני קולה רגילה, אני רק בעד להיות מודעים, ולשים לב לגוף- אם יש כאבי בטן אז חשוב להיות קשובים. השפעות שעלולות להיות ממתיקים מלאכותיים הם ארוכי טווח וקשה לדעת אם זה באמת בגלל ממתיק או עניין אחר. כל הדברים המזיקים הם בעלי השפעה מצטברת בגוף. עניין נוסף זה התמכרות, אם בסופו של דבר אנו צורכים הרבה ממתיקים ומתמכרים- זאת השפעה פסיכולוגית שלילית על הגוף.

ומה באשר לממתיקים טבעיים? הכלל הוא שסוכר זה סוכר– ובגוף זה עושה את אותו האפקט של העלאת רמות סוכר בדם והפרשת אינסולין.  אז מה מיוחד בממתיק טבעי? הממתיקים הטבעיים יכולים להיות בריאים יותר מסוכר לבן, כי יכילו גם דברים נוספים כמו נוגדי חמצון (דבש/מייפל), או סיבים (סוכר קוקוס). ולמה בכל זאת בריאות מוטלת בספק? ממתיק טבעי נוצר מהליך תעשייתי בו החומר המתוק מופרד ע"י הליך או מיצוי עד לקבלת החומר החדש והמתוק. סילאן למשל הוא החומר המתוק שמצוי בתמר, אבל תמר כסוג של פרי מכיל בנוסף לסילאן גם סיבים.

הגוף שלנו לא מסוגל להכיל את המתוק הרב והמרוכז שנוצר בהפקת הממתיקים הטבעיים, ולכן חשוב להיות מודעים לכך ולצרוך מעט.

סוגים נוספים של ממתיקים טבעיים הם: מייפל– בו התהליך התעשייתי נעשה ע"י חירור בעץ המייפל, איסוף נוזל ואידוי לקבלת סירופ סמיך. דבש- פחמימתי ויכול להכיל נוגדי חמצון ולכן נחשב לבריא יותר. איכות הדבש נקבעת לפי הרכב הפרחים ולכן לרוב דבש מאוד יקר הוא כתוצאה מהרכב פרחים איכותי יותר (למשל דבש 'מאנוקה'). בחימום כל יתרונותיו נהרסים, ועלול להיות רעיל לתינוקות. פירות יבשים– בהליך מוסיפים סוכר, חומרי שימור ולכן לא מומלץ. תמרים עלולים לעבור חיטוי ולכן מומלץ לשטוף. סוכר קוקוס– בעל אינדקס גליקמי נמוך יותר מסוכר לבן, כתוצאה מסיבים תזונתיים בו.