תגידו לי אתם- יש משהו יותר כייף מלפתוח את היום עם קפה טוב?! מבחנתי זה אחד מהרגעים הכיפיים שקיימים, ואם אני באווירה הנכונה ומול נוף יפה- אז בכלל כל היום שלי נראה אחרת. אבל מה יש בקפה הזה שעושה אותנו כל כך מאושרים (לרגע)? או שעוזר לנו להתרכז בלימודים? או בעבודה או ממריץ לפני אימון? המשיכו לקרוא…
קפה אמיתי (לא נס) מכינים מטחינת פולי הקפה, כאשר פול הוא פרי מיובש וקלוי שמכיל את הקופאין. בשתיית קפה, רוב הקופאין לא נספג בגוף אלא מנוטרל ע"י הכבד, ובכל זאת שארית חומר אכן נספגת ואנו חווים את שלל התופעות הנלוות- שהן בעצם הסיבות שאנו צורכים קפה.
מדוע אנו רעבים שעה לאחר שתיית קפה? הקופאין יוצר בגוף תגובת 'לחץ' ומופרשים הורמוני סטרס כמו אדרנלין וקורטיזול- אלו מעלים את ייצור הגלוקוז – ותחול עליה ברמות הסוכר בגוף (משתנה בין אנשים, בעיקר משפיע אל מי שסובל מתנגודת אינסולין או חולי סכרת/טרום סכרת) בגוף בריא לרוב ישתחרר אינסולין ורמות הסוכר בדם יתאזנו מהר יותר. בכך מקרה- תחושת רעב תגיע לאחר כמה שעות משתיית הקפה כתוצאה מהשפעת הסטרס על הגוף ושינויי באיזון אנרגטי. הלחץ שנוצר בגוף מתפרש בעלייה ברמות האנרגיה (ואז כשיורד- נחוש את העייפות/רעב). למרות זאת הקפה באמת מועיל לריכוז, זיכרון, תפקוד המוח וביצועים קוגניטיביים וגופניים.
מדוע קפה עלול לשבש את מערכת העיכול? קופאין מגביר את זרימת הדם לשרירים ולמוח- כמו בכל מצב של סטרס בגוף ויצירת מנגנון 'הילחם וברח'. במצב כזה מערכת עיכול פחות יעילה כי פחות דם מוזרם אליה באופן טבעי (אבל תעבוד טוב בטווח הקצר והקפה יתפקד כמשלשל קל במינונים מזדמנים). בנוסף תהיה השפעה שלילית על השרירים בעקבות המתח- השרירים בדריכות ומחכים ל'פעול בזריזות' כתוצאה מהלחץ, ולאורך זמן הדריכות הזאת עלולה לגרום לכאבים כרוניים בשרירים, בגב, בשכמות, בצוואר ובראש.
האם קפה לפני אימון גופני – אירובי– מומלץ? הקפה משפיע בשני דרכים, מצד אחד תחול זרימת דם מוגברת לשרירים ובכך רמת ביצועים באימון אירובי תעלה, ומצד שני הורמוני הסטרס יתפרקו תוך כדי אימון אירובי (כי יהיה בהם שימוש בעצימות גבוהה). מחקרים מראים כי הקופאין משפיע לטובה בהארכת משך זמן הריצה עד לתחושת התשישות- ולכן יעיל ומומלץ לשתות קפה לשיפור הביצועים!
האם כל סוגי הקפה משפיעים באופן דומה? ממש לא! השפעת הקפה על הגוף משתנה לפי רמות הקופאין. 'קפה הפוך' (=אספרסו) מכיל פולי קפה טחונים (וגם בין סוגי פולים יש הבדלים בעוצמת הקופאין) ולכן משפיע משמעותית לעומת 'קפה נמס' שמכיל פחות קופאין. בכפית של נס תהיה חצי כמות קופאין ממנת אספרסו- אבל יש לדעת שהליך ייצור קפה נמס הוא תעשייתי ופחות בריא (הפנייה).
השפעת הקופאין על הגוף זהה אצל כולם? כמובן שלא, השפעת הקופאין תלויה גם בהתמכרות הגוף, וכלל שאנו מכורים יותר- פחות תשפיע כוס אחת על גופנו. בנוסף, מנגנון פינוי הקופאין מהגוף הוא מרכיב גנטי, וככל שההתפנות יעילה ומהירה יותר- תהיינה פחות השפעה על הגוף (למשל אין השפעה על השינה ונחוש עייפות גם אם שתינו קפה ב19 בערב).
כולנו מכורים? כפי שניתן ללמוד, הקופאין מתפקד כסם בגוף. אם אתם צורכים קפה באופן קבוע קפה, כנראה ישנה התמכרות. מה קורה בגוף לאחר צריכת קופאין? לאחר 10 דק'- ספיגה במחזור הדם, העלאת דופק, לחץ הדם עולה. 15-45 דק- רמת שיא בדם, עירנות שיא. 30-50 דק'- שיא הסוכר בדם. 45-60 דק'– שיא הקופאין בדם. לאחר שעה– נפילת סוכר וירידה הדרגתית של רמות הקופאין בדם. לאחר 5-6 שעות- ירידה של 50% ברמות הקופאין, ואצל נשים שצורכות גלולות- סביבות 10 שעות לירידה של 50%. לאחר 12 שעות- רוב הקופאין מופרש ממחזור הדם. 12-24– כאבי ראש, עצירויות, אי נחת.
ממריצים נוספים: תה- מכיל קופאין, כל סוגי התה (מלבד חליטות עלים), הם מאותו צמח, כשהשוני הוא סוג העלים ועיבוד. תה ירוק- עלים בוגרים מיובשים, לבן- עלים לבנים צעירים, שחור- עלים מעוכים ומותססים (מכילים פי 2 יותר קופאין). התה מכיל ויטמינים, כימיקלים ונוגדי חמצון אבל אין לו עדיפות מיוחדת מאשר מאכלים אחרים בעלי נוגדי חמצון (כמו פירות וירקות). ולכן זה לא סיבה עיקרית לצרוך אותו. קקאו- מכיל תאוברמין אשר מתפקד כמו קופאין. קקאו עשיר בנוגדי חמצון, מכיל חומרים מועילים ללב, אנרגיה, מעלה את רמות הסרטונין, ומכיל מעט קפאין (=תאוברמין).