אגוזים ושקדים- מתנות מהטבע

מה הם סוגי האגוזים? כל אגוז הוא נחשב לשומן טבעי יש תכונות בריאותיות משלו, המוכרים ביותר הם אגוזי מלך, פקאן, קשיו, אגוזי לוז, מקדמיה, ברזיל, בנוסף לאגוזים יש גם שקדים, אשר מבחינה בוטנית נחשבים לזרע (בכתבה זאת אתייחס לשקדים כסוגי אגוזים לצורכי נוחות).

עפ"י מחקרים היתרונות הבריאותיים של כל סוגי האגוזים הם בזכות השומן בהם, אשר מועיל להעלאת רמות הכולסטרול הטוב בגוףואיזון רמות הסוכר בדם – כתוצאה מהעלאת הסוכר בדם באופן איטי. בנוסף, הם משביעים לאורך זמן ולכן מונעים אכילה ונשנושים בין ארוחות. שימו לב, מיני האגוזים מכילים סיבים ולכן אכילת יתר עלולה לגרום לפעילות מעיים, חשוב לשתות מים כדי למנוע חסימת מעיים או עצירות, ועדיף לא לאכול לפני השינה. מה שמועיל בעיקול זה השרייה/הנבטה של סוגי האגוזים.

מהי הדרך הטובה ביותר לצרוך אגוזים?  במידה ורוצים לקבל את כל הערכים הבריאותיים והיתרונות שיש באגוזים, יש לצורך אותם בצורתם הטבעית, ואף להשרות לספיגה איכותית ביותר. לא מומלץ לצרוך אגוזים קלויים, בקלייה האגוז עובר הליך כימי של התחמצנות, אשר גורמת לאיבוד כל התכונות הטובות של השומן באגוז, ולכן אגוז קלוי אינו מכיל אף מרכיב בריאותי. אם בכל זאת רוצים לקלות, עדיף בבית בתנור עם שליטה עצמאית של כמות שמן/מידת החום/ מידת המלח. בחוץ יש חימום יתר, לכן יותר התחמצנות (מזיקה), עודף נתרן ולעיתים גם תוספת קמח להידבקות המלח לאגוז.

איפה מומלץ לקנות אגוזים? אגוז הוא עדין ומושפע מהר מתנאי סביבתו. עבורנו, הסכנה הגדולה היא בצריכת אגוז מחומצן- אגוז שבו השומן התחמצן עם האוויר או אוחסן בתנאי לחות לא טובים- והשומן המחומצן מזיק לגופנו. נעדיף לקנות את האגוזים במקומות איכותיים וטובים, בהם יש תחלופה רבה, עדיפות לשקיות וואקום כי נשמר מייד לאחר שנקטף (ויש תאריך). אם בתפזורת- עדיפות לאגוזים המאוחסנים בקביעות בתוך מיכלים סגורים (ולא באוויר הפתוח- שבכך סכנת ההתחמצנות היא הגדולה ביותר, אלא אם מדובר במקום שהתחלופה בו רבה). בבית נעדיף לשמור את האגוזים במקרר (למניעת התחמצנות). את האגוזים והשקדים מומלץ לקנות עם קליפה ואם זאת טרחה (כמו למשל לפצח אגוזי מלך) אז אפשר להתפשר על חצי קליפה למשל אגוזי לוז שאינם מקולפים, פיסטוק ועוד. הקליפה שומרת ממזיקים (בבית וגם מהחנות), שומרת מחמצון ובדגש על השקד- הקליפה שומרת מהלבנתו באופן כימי בחנויות רבות. אם כך, אגוזים שניתן לבחור עם הקליפה ולקלף לבד- עדיף.

סוגי האגוזים ויתרונותיהם:  האגוזים הינם שומנים טובים, ולכל אחד יש יתרון משלו שמיטיב עם הגוף, ולכן חשוב לאכול באופן מגוון. אגוז מלך-  עשיר באומגה 3, בסיבים (מועיל לתנועת המעיים), מגנזיום, אבץ. שקד– עשיר בסידן, מנטרל חומציות (הקלה בצרבת), מאזן טסטוסטרון. עדיפות לשקד אורגני (בכלל ריסוס שחודר בקלות מהקליפה לשקד עצמו). שימו לב, בכל מוצרי השקדים (כאגוז, ממרח, קמח שקדים)- תמיד עדיף לקנות שקד מלא(כולל הקליפה) ולא מולבן/מקולף, וזאת משום שהליך הקילוף והלבנת השקד הוא כימי, ולכן הם נשארים בדר"כ בצבע לבן בוהק. טיפים: בקניית חמאת שקד(=שקדיה) במקום לבחור בשקד מקולף (צבעו לבן), לבחור בשקד מלא (צבעו חום כהה). ובמקום לקנות קמח שקדים, אפשר לטחון לבד שקדים עם קליפה בבית.

קשיו– עשיר במגנזיום, בעל השפעה מרגיעה, נחשב קשה לעיכול. על מנת להפיק אגוז קשיו, יש הליך של קילוף וחיטוי בגז אשר פוגע בערך התזונתי, ואף עלול לשחרר חומרים רעילים לאגוז, אך אין דרך אחרת להפיקו משום שבאופן עצמאי לא ניתן לקלף קליפה של קשיו. ובכל מקרה- מומלץ לאכול מאשר שלא בזכות יתרונותיו הבריאותיים.  אגוזי לוז– מועיל לחיזוק מערכת העיכול, עשיר בויטמין E, מועיל בבריאות השיער והציפורניים. פקאן– עשיר בחומצת שומן אומגה 9 (טובה ללב, לחץ דם, כולסטרול), אבץ, מגנזיום, מכיל סיבים. אגוז מקדמיה– עשיר באומגה 7, ויש להגביל כמות עד 2 יחידות ליום, מסייע לנשירת שיער. חשוב לקנות אגוזים לבנים ולא צהובים (מצביע על התחמצנות).  בוטנים– בוטן היא ממשפחת הקטניות, אבל בעלת דמיון למשפחת האגוזיים. עשיר בחומצה פולית, ברזל, ומספק אנרגיה, אך עלול ליצור בעיות ליחה ואלרגני. אגוז ברזיל– עשיר בסלניום (לאיזון בלוטת התריס), 2-3 אגוזי ברזיל ביום יהווה מנת סלניום טיפולית ליום. חשיבות לכמה שיותר טרי, ולבן בוהק. אגוז קוקוס– בארץ מגיע יבש ולכן לא מומלץ, ככל שיש נוזלים- האגוז יותר טרי. קוקוס טרי הוא מומלץ כי קל לעיכול מבחינת שומן. ערמון– עשיר בפחמימה, ולא מתפקד כשאר האגוזים שמכילים שמן, לכן מתאים לבישול.

ומה לגבי זרעים? מדובר ברכיבים מאוד בריאותיים ובעלי השפעה נרחבת על הגוף, כאשר מומלץ את הזרעים לטחון לפני אכילתם על מנת לזכות ביתרונותיהם בצורה הכי מיטבית, זרע טחון נספג הכי טוב בגוף (במידה וטחנו כמות- לשמור במקרר). סוגי זרעים ותכונות: זרעי פשתן– מסייעים לעצירות, עשירים באומגה 3, מסייעים לעור חלק ובריא, מפחיתים כולסטרול רע, מאזנים רמות סוכר, משפרים את האנרגיה ואת מערכת העצבים, מסייעים בתסמיני גיל המעבר, משמשים כפיטואסטרוגן (=איזון רמות האסטרוגן בגוף). זרעי פשתן צורכים רק טחונים, לא ניתן לאכול אחרת. זרעי צ'יה– תורמים לניקוי רעלים, עשירים באומגה 3, תורמים לעיכול תקין, מכילים חלבון, סידן ומועילים לכולסטרול הטוב. את זרעי הצ'יה מומלץ לטחון (אפשר גם שלא). זרעי צ'יה שאינם טחונים ישמשו רק כסיבים ויועילו ליציאות ולמערכת העיכול, אבל לא נקבל מהם את שאר התכונות. אופציה נוספת היא להשרות את הזרעים (מינימום 3 שעות, מקסימום לילה שלם), והבלילה תהפוך לג'לי, שגם יתפקד כמסייע למערכת העיכול.

גרעיני דלעת- עשירים באבץ, מסייעים לפוריות, און גברי, יעילות המערכת החיסונית, שיפור מצב הרוח, בריאות השיער והציפורניים, הרפיית שרירים. גרעיני חמנייה- בריאות הלב, מסייעים לשינה, מגנזיום, אבץ, חומצות שומן טובות, עור בריא, מסייעים לרגיעה. שומשום– רק שומשום מלא- מסייע בהורדת כולסטרול הרע, תורם לבריאות הלב, עשיר בסידן (חיזוק עצמות), סיוע באיזון סוכר בדם, מכיל רמות גבוהות של ברזל, מגביר אנרגיה, מסייע בהרזיה ועשיר בחלבון.