בואו נדמיין תפוח! תפוח ירוק נוצץ וגדול, התפוח הזה מכיל סיבים תזונתיים, וגם סוכר. סוכר הוא בעצם פחמימה ולכן, נשאלת השאלה: "כמה סוכר יש בתפוח"? או בעצם- "כמה פחמימה יש בתפוח"? 25 גרם. נזכור: בכל פריט מזון יש סוכר ולכן פחמימה, הפחמימה נספרת בגרמים. כמות הגרמים משתנה בין מזון למזון, וניתן לבדוק את הערך הזה על מזונות שונים או בטבלאות מדידה באינטרנט.
חשוב שתפנימו- בכל דבר יש פחמימה– בחלב, בשקדים ואגוזים, ביוגורט דל שומן, בקטניות- כי כל מזון בסופו של דבר יכיל סוכר ולכן פחמימה.
למה לי לבדוק את הערך של גרם פחמימה ? במשפט: לשמור על מנגנון האינסולין מתפקד היטב-למנוע סכרת. בהרחבה קלה: כשאנו צורכים סוכר(=פחמימה) עולה הסוכר בדם, ובעזרת מנגנון מיוחד (אינסולין) הסוכר מוכנס לתאים כפי שצריך בגוף תקין. אם נאכל קרואסון שוקולד גדול, יהיה המון סוכר להכניס לתאים- והאינסולין ייפעל ביתר שאת, לעומת תפוח אחד קטן. גרם פחמימה של הקרואסון, גדול מגרם הפחמימה של התפוח.
אני גוף תקין, מה אכפת לי מהאינסולין וכמה הוא מופעל בגוף? מנגנון שמופעל 'יותר מדיי' הוא מנגנון אינסולין מותש שמתפקד לא טוב (תנגודת אינסולין) ועלול להיווצר מחלות כמו סוכרת. חשוב להסתכל במיוחד על גרם הפחמימה אם מאובחנים בטרום סוכרת, סוכרת הריון או בסוכרת. כמובן שאני ממליצה לקחת בחשבון פרמטר זה גם לא להעמיס על הגוף שלא לצורך, ולמנוע מחלות.
כמובן שסוכר של מאפה שמרים לא דומה לסוכר בקטנייה/דגן מלא, למרות ששניהם מכילים סוכר כי בשניהם פחמימות. קצב הפירוק של הסוכר בדם, ובהתאם לכך- מידת מאמץ הפעלת המנגנון של הכנסת הסוכר לתאים- יהיה שונה (בעקבות רכיבים נוספים כמו למשל סיבים תזונתיים).
מה נחשבת 'מנת פחמימה'? 15 גרם. בדיאטות 'דלות פחמימה' משתנה כמות הפחמימה. הדיאטות המקובלות הן עד 20 גרם פחמימה ביום, בין 20-50 גרם פחמימה ליום, או דיאטה דלת פחמימה בה צורכים בין 50-100 גרם פחמימה.
מדוע בריא לאמץ גישה של אורח חיים דל בפחמימה? פחמימות בגוף מתפרקות לסוכר כאמור, כשנמנעים מפחמימות ועיקר התזונה מקורה בשומן וחלבון, הגוף משתמש בשומן להפקת אנרגיה במקום הסוכר. אורח חיים שכזה מועיל לפירוק השומן, למניעת כבד שומני, סוכרת וטרום סוכרת. בפירוק שומן- השומן הופך לחומצות שומן וגופי קטון (ומפה השם: דיאטה קטוגנית), והליך יש קטוזיס מתחיל בגוף, הלב, השרירים והמוח מפסיקים לצרוך סוכר, ומשתמשים בגופי קטון במקום.
לסיכום: גרם פחמימה הוא מדד של פחמימות=סוכרים- בכל פריט מזון. הוא חשוב למנגנון אינסולין יעיל ולכן אם רוצים למנוע מחלות כמו סכרת, או כבר נמצאים בטרום סכרת או סכרת- יש חשיבות רבה לגרם פחמימה במזון.