האם אורגני הוא באמת נקי כשמדובר באוכל שלנו? האם יש עוד אופציות? למשל מוצרי חלב, החלב מכיל הורמונים כתוצאה מהליך הייצור שלו במחלבות, זה לא בריא, ועדיף לצרוך תחליף חלב, אבל הבעיה שגם התחליף לא בהכרח בריא בגלל מרכיבים שונים. אז מה נעשה? עניין של בחירה- מה תעדיפו הורמונים או מרכיבים תעשייתיים? או אולי בכל זאת חלב במינון נמוך? האם חלב אורגני יכול להיות פתרון?
(*המידע מבוסס על מחקרים שניתן למצוא בדף 'מחקרים')
מה בכל זאת ההבדלים בין חלב פרה אורגני ללא-אורגני? בחלב אורגני יש כמות גדולה יותר של אומגה 3 ויתרון בהרכב חומצות השומן שאיכותיות לגוף, ורמות גבוהות יותר של ויטמין E וברזל. חלב לא-אורגני מכיל רמות גבוהות יותר של יוד וסלניום. לשני הסוגים רמות דומות של סידן, אשלגן ונתרן. חלב לא אורגני מכיל רמות גבוהות של שאריות תרופות, כולל אנטיביוטיקה והורמוני גדילה מאשר חלב אורגני. לסיכום, חלב אורגני דומה תזונתית לחלב לא-אורגני, אך מכיל רמות נמוכות של שאריות תרופות.
ביצים- אורגניים, בייצי חופש, לא-אורגניים –
מה בעצם מיוחד בגידול אורגני? מותר להאכיל את התרנגולות רק במזון נקי מחומרי הדברה, דשנים סינטטיים, הורמונים ואנטיביוטיקה, ובכך, בקשר ישיר הביציים שיוטלו יהיו כביכול נקיות מחומרים אלו. לתרנגולות בגידול אורגני אין גישה למאכלים ערכיים יותר שהיו יכולות לאכול במרעה חופשי (לעומת ביצי חופש- שכן יש גישה) ולכן לבייצים יש פחות ערכים תזונתיים.
בבייצי חופש תרנגולות מסתובבות חופשי במרעה אך כן ניתן לתת להם אנטיביוטיקה והורמוני גדילה. הביצים מכילות רמות גבוהות של וויטמין A, E אומגה 3 ואף ויטמין D במידה והתרנגולות שהו זמן רב בשמש, ומכילות ערכים נמוכים יותר של כולסטרול רע ושומן רווי.
לסיכום, יש לשאול מה המטרה? אם אנחנו רוצים לאכול אוכל נקי מאנטיביוטיקה והורמונים נבחר בביציים אורגניות, ואילו אם נעדיף לאכול כמה שיותר ערכים תזונתיים- נעדיף מרעה חופשי. בכל מקרה- תרנגולת חולה גם בגידול אורגני תקבל כנראה אנטיביוטיקה לטיפול נקודתי.
ומה לגבי בשר ועוף? יש כיום בתי מרעה שנחשבים למקומות נקיים מהורמונים ואנטיביוטיקה, מרעה גולן, ומשק מלמד. לפי מיטב ידיעתי, אלו מקומות שבאמת נקיים, אני אישית לא מכירה ולא בדקתי. ממליצה לבדוק כל אחד לפי ראות עיניו.
דגנים- גידול דגנים מצרכים הדברה בסוגי חיטה, או זירוז הבשלה כמו שיבולת שועל. בכך יש חומרי הדברה רעילים, ולכן מומלץ לצרוך דגנים אורגניים, ולרוב אין פערים במחירים ולכן אם כבר בוחרים, אז עדיף לבחור בריא.
בנימה אישית, חשוב לי לומר שיש פה תחום אפור, ואני לא בטוחה שבאמת אפשר לדעת מה קורה בבתי גידול אורגניים/לא/מרעה חופשי- מבלי ללכת ולבקר ולראות לבד. בנוסף, המחקרים עליהם התבססתי הם מארה"ב, ולכן אני לא יודעת אם זה זהה לישראל. צריך לקחת בחשבון שכל גידול אורגני בישראל מוטל בספק מפני שבניגוד לשטחיי גידול גדולים כמו בארה"ב ואירופה- שבהם ניתן לסמן שטח אדמה מסוים כגידול אורגני, ושטח אחר מאוד מרוחק ממני- לגידול רגיל- בישראל אין שטחים ענקיים וכאלה רחוקים אחד מהשני, ויכולה להיווצר זליגה בין השטחים. אז מה הכי כדי? כנראה לגדל תרנגולת בחצר…