מה הדרך הכי בריאה לצרוך מזון מהחי?

בעבר מזון מהחי באמת היה כנראה מזון הטוב ביותר מבחינת צריכת מינרלים וחלבונים, אבל כיום יש אי וודאות לגבי הניקיון של מזונות מהחי ולכן החשש הבריאותי. זיהום באוקיאנוסים, אנטיביוטיקה והורמונים במשק החיי והלולים מובילים בהתאם לצריכה של חומרים לא טובים עבורנו. מנגד, יש כיום אפשרות לצרוך בשר ועוף כביכול נקיים יותר באמצעות תקן 'חי בריא' או גידולים אורגניים למיניהם. לי חשוב לפרוס את הידע בפניכם, על מנת שתוכלו לקבל החלטות מושכלות משלכם, ובכל בחירה צריך לקחת בחשבון שאנו לא יודעים באמת עד כמה בית גידול מסוים נקי, ועד כמה מקום באמת אורגני- כל עוד אנו לא עובדים שם. מה שחשוב זה שבעזרת ידע אפשר לקבל החלטות.

מה היתרונות בעוף ובשר? בשר אדום מכיל ברזל, b12, חלבון איכותי ורב, אבץ, קומפלקס b ומקור לנוגד חמצון Q10. עוף דומה במרכיביו לבשר, ומכיל פחות ברזל ומינרלים, עוף הודו מכיל חומצת אמינו טריפטופן אשר מקור לייצור סרטונין המקנה תחושת אושר ורוגע.

מה באשר ליתרונות החלב? חלב הוא מקור לחלבון, בנוסף נחשב למקור לסידן, אך דעו כי הסידן מהחלב לא נספג היטב בגוף בגלל הזרחן שבו (אשר מפריע לספיגת הסידן). מנגד, מוצרי חלב מעודדים ליחה, וגם רבים סובלים מאי סבילות לקטוז.

ומה עם דגים? היתרון המשמעותי בדגים (בעיקר סלמון, מקרל) הוא תכולת האומגה 3 בהם . כיום מזיהום באוקיאונוסים, דגים מכילים חומרי חיטוי, רעל מפלסטיק, אנטיביוטיקה, וכן מתכת כספית שרעילה לגופנו ועלולה ליצור בעיות עצביות ותפקודיות. טונה נחשבת למכילה כספית ולכן מומלץ להימנע גם משימורי טונה. ומה לגבי בריכות דגים? גם הבריכות לא בהכרח נקיות, הסלמון הטרי שאנו רוכשים בישראל מקורו מבריכות דגים, אבל סלמון נורבגי (קפוא) אכן מגיע מנורבגיה/סקנדינביה. צריכת דגים עדיפה ממקומות איכותיים ונקיים עד כמה שניתן, ובאשר לסלמון- ככל שצבעו פחות בוהק – זה עדיף (צבע בוהק לרוב מכיל צבע מאכל).

 בייצים? ביצים הן מקור טוב לחלבון, הן מכילות חומצה פולית, b12 ובעלות אינדקס גליקמי נמוך (לא מקפיצות את הסוכר). הבעיה כיום היא זיהום בלולים, מאנטיביוטיקה והורמונים שמוכנסים לתרנגולים, ולכן הביצים לא נקיות מחומרים מזיקים שונים. בנוסף, יש בהן פוטנציאל אלרגני.