כיום כחלק מתרבות הצריכה, השפע מצוי בכל עבר כמו גם במוצרי מזון. סופרים מכילים מזונות בעיקר מעובדים, פרטי מזון בסופרים מסודרים באופן כזה שיהיה קל למצוא מוצרים שרווחיים יותר לסופר, כמו חטיפים, מתוקים, ועוד.
כיצד נמדוד את הבריאות במוצרים? ככל שהמוצר מכיל פחות מרכיבים= יהיה גולמי ובריא יותר.
מה הם תוספי מזון? מדובר בחומרים שמתווספים למזון שלנו, בצורה מעובדת, כמו למשל חומרי שימור, חומרי טעם וריח, צבעי מאכל, חומרים מייצבים ועוד.
מה הם משפרי טעם וריח? מבין החומרים המוכנסים למזון, יש חומרים שתפקידם לשפר את הטעם והריח של המזון, למשל מים מוכנסים למוצרי עוף ובשר על מנת להגדיל את המשקל.
מדוע מוסיפים צבע למזון? מה הם צבעי המאכל? אמנם הצבעים הידועים הם צבעים כימיים מאוד למשל בסוכריות לילדים- אלו צבעים מלאכותיים שמבוססים על נפט, פחם ותרכובות כימיקליות, אבל אני מדברת על משהו יותר חמור מזה- צבעים שאנו לא מודעים לכך שמוסיפים אותם לאוכל. למשל ריסוס צבע על תפוזים למראה בשל, צביעת סלמון (שגדל בבריכות דגים בישראל) בצבע ורוד, צביעת חלמון ביצה בצהוב.
קיימים תוספי מזון טבעיים? ישנם מוצרים שמכילים כביכול תוספי מזון 'טבעיים', אשר מקורם בטבע- אבל חשוב להבין כי מרכיבים 'טבעיים' שחוברו יחד באופן מאולץ (במעבדה למשל), כדי ליצור תוספי מזון- לא באמת נחשבים חומר טבעי, אלא זה עיבוד מתוחכם. זאת ועוד, גם חומר שהוא טבעי בעיקרו ומוכנס בכמויות גדולות למוצר מזון- לא יועיל לבריאות. למשל מלח, גם מלח הכי בריא כמו מלא אטלנטי או מלח מהרי ההימליה- אינו בריא בצריכה מופרזת, וכיום מוצרי מזון רבים מכילים כמויות מלח בלתי נתפסות.
מהי הסכנה לבריאות? חומרים שונים ישפיעו באופן שונה על אנשים שונים. לכל אחד יש רגישות שונה, ורמת רגישות משלו. למשל אנשים עם אלרגיות יהיו מושפעים מהר מתוספי תזונה מסוימים. השפעה שכיחה וכללית לתוספי מזון היא גזים וכאב בטן. האם יצא לכם לצרוך מוצר דיאטטי ולסבול מכאבי בטן? זה כתוצאה מתוספי מזון שמוכנסים למוצרים אלו. הסכנה האמתית היא בהצטברות החומרים – ככל שצורכים יותר מזון מעובד ויותר תוספי מזון- כך ההצטברות גדלה ועלולה ליצור בעיות במערכת העיכול, בעור, אסתמה, פיתוח אלרגיות ועד לגידולים סרטניים ומחלות קשות יותר. תופעות נוספות כתוצאה מתוספי מזון הם בעיות נשימה, גזים כאמור, שיבוש בבלוטת התריס, גירודים, דכאון, היפראקטיביות, חולשה, כאבי ראש, כאבי בטן ובעיות פוריות.
מדוע בכל זאת יש היתר לתוספי מזון, על אף פגיעה בבריאות? הסיבה הראשונה והמשמעותית ביותר היא כסף ורווחיות. יצרני המזון הם חברות גדולות, לרוב מונופולים, ויש להם כוח רב להנחיל מדיניות שקשורה למזון. המדיניות היא פחות לחשוב על הבריאות שלנו- ויותר לחשוב על הרווחיות- מוצרי מדף ארוכים (ולכן חומרי שימור), הוזלת הפקת המוצר, מוצרים ממכרים (מלח וסוכר הם חומרים ממכרים והם מצויים במזונות שלנו שנצרוך יותר) וכמובן יצירת מאכלים טעימים שנוכל לאכול באופן מהיר (כל מיני מוצרים קפואים, משומרים ועוד שאפשר לצרוך באופן מהיר), ו הכסף מנהל את העולם, ובמקרה הזה הוא מנהל את הבריאות שלנו. ולכן כל אחד מאיתנו- צריך לדאוג לעצמו.
מבחינת החוק– החוק בארץ לא מחייב את יצרני המזון לפרט את כל התוספים הכימיים במזון, ומספיק לכתוב "חומרי טעם וריח" או "צבעי מאכל". בנוסף, החוק מאפשר להכניס למזון סוגי חומרים באחוזים מסוימים, גם אם ידוע שהחומרים האלו מזיקים לבריאות, וגם כאשר באירופה נאסרו חומרים לשימוש. התקנות גם לא מכריחות לפרט את כל שמות התוספים. מנגד, יש ניסיונות לדאוג לטובת הציבור, למשל סימון המוצרים במדבקות האדומות, הגבלה חוקית על תוספי מזון שונים (ישנם תוספים שמותר למשל עד כמות מסוימת למוצר). ובכך אפשר לראות שיש מודעות לסיכון, אבל לא ניתן למגר את התופעה לגמרי.
מוצרי מזון ותוספי מזון הם חלק בלתי נפרד מתרבות השפע, התמכרות לסוכר, מלח- ולכן הם מעובדים ברובם. החשיבות בעיני היא להיות מודעים לתוספי מזון, לצרוך במידה, להשתדל לצרוך כמה שפחות מוצרים מעובדים, וכמובן כאשר מתאפשר- להכין באופן עצמאי (למשל לחם, קינוחים למיניהם, יוגורט ועוד).
ישנם תוספים מותרים ובריאים לשימוש? כן, יש חומרים שלא ידועות ההשפעות הבריאותיות שלהן ולכן לא כל מוצר שעבר עיבוד- בהכרח מזיק. הבעיה היא שהרוב כן מזיק. תוספים כמו כורכום, ויטמין B2 מותרים לשימוש ואינם מייצרים בעיה בדר"כ. בנוסף, חומצה אסקרובית (ויטמין C)- מצויה כתוסף במוצרי מזון רבים, כולל בלחמים. ויטמין C הוא חיוני לגופנו, אבל נהרס בחום ולכן לא בטוח באמת קיים במוצר.
מהם מוצרי המזון בהם תוספים שחוזרים על עצמם? מיפיתי מזונות רבים, ושמתי לב כי ישנם תוספים שחוזרים על עצמם- ולכן סביר להניח שהם חלק מהתזונה של הציבור (ובעלי השפעה מצטברת שאינה בריאה)- במוצרים הבאים: לחם, מוצרי חלב, דגני בוקר. במקרה ושמתם לב לסימפטומים מסוימים בגופכם, חישבו אם הנכם צורכים הרבה ממוצרים אלו.
מדוע דגני בוקר הם מוצר מזיק לבריאות? מדובר במוצר מאוד מעובד, שמכיל תוספים רבים כמו E102, E122, E110, E127, E129, E132, E320קרמל (ועוד). כל אלו חומרים שנועדו לשימור המוצר, צבעי מאכל, טעם וריח. בעצם אנו אוכלים חומרים כימיים מזיקים בשם 'דגני בוקר'. כל תוסף הוא מזיק לבריאות, ועלול לגרום בין היתר להיפראקטיביות, אלרגיות, כאבי בטן, גירודים וכאבי ראש. חלק מהתוספים רשומים כמרכיבים- כי הם מזיקים לבריאות ולכן כחלק מהתקנות לבריאות הציבור מצוינות על מוצר המזון. הבעיה היא ששוק דגני הבוקר הוא מאוד רווחי ולכן אין שום גורם שעוצר את ההיזק הזה לבריאות- רק אנחנו יכולים להחליט לעצמנו (ולילדים שלנו).
שימו לב, תוסף E102 מצוי גם בשקדי מרק, מרקים, חרדל, תרכיזי מיצים, משקאות קלים, ממתקים, מסטיקים, מעדני חלב, גלידות וארטיקים- וזאת דוגמא לתוסף מזון שמצוי במוצרים שרבים מאיתנו צורכים- ואפקט ההצטברות בגוף מתרחש. הריכוז של אותו החומר עולה בגוף ועלול להשפיע על הבריאות.
פירות יבשים/פירות וירקות טריים/ מיצי פירות– גם מכילים חומרי שימור ולכן כל כך מומלץ לשטוף פירות וירקות, וגם לשטוף פירות יבשים כמו למשל תמרים.
מוצרי דיאטה– מכילים חומרים לא מומלצים לבריאות כאמור, ובנוסף הם מכילים חומרים כימיים. כל ממתיק הוא חומר כימי שמשפיע על הגוף ועל הבריאות בצורה אחרת. לכולנו חשוב חיסכון קלורי, אבל חשוב לדעת עד כמה זה פוגע בבריאות. למשל התוסף סורביטול- לא נזקק לאינסולין לספיגתו, אבל יש בו חסרונות בריאותיים כמו גזים, התכווצויות, שלשול, ובשימוש ממושך יכול ליצור בעיות עיכול ומחלות עיכול.
מוצרים נוספים, שלא כולם יודעים על רמת העיבוד שלהם הם מעדני חלב ומוצרי חלב. מעבר לכך שמוצרי חלב הם מוזרקים באנטיביוטיקה והורמונים, הם מכילים חומרים מעובדים מסוכנים לבריאותנו ומכילים חומרי שימור רבים.
מדוע מונוסודיום גלוטאמאט מזיק לבריאות? תוסף מזון זה עלה לכותרות ולא בכדי, מדובר בתוסף למזון שנחשב ל'רכיב טבעי' כי מצוי במזונות טבעיים בטבע, והצליחו לייצר אותו במעבדה- ולכן כפי שהסברתי, זה לא נחשב טבעי. כשהוא מצוי באופן טבעי לחלוטין במזון הוא בכמויות מאוד קטנות, אבל כשמתווסף למזון כתוסף מזון על מנת ליצור טעם ולשמר– הוא מתווסף בכמויות גבוהות ולכן מזיק לבריאות. מי שרגיש אליו יחוש בצריבה, כאבי ראש וחולשה. ומי שלא רגיש אליו- עלול לסבול בהמשך כי הוא בעל השפעה בריאותית מצטברת ועלול לגרום לנזקים במערכת העיכול ומערכת העצבים.
מה לגבי כלור? הכלור משמש לחיטוי והלבנה. הוא שכיח בטבע בצורה של תרכובת, למשל המלח בישול הוא נתרן כלוריד (ולכן מכיל כלור). בטבע הכלור הוא בצורת גז, אבל בצורה מעובדת הופכים אותו לנוזל. הוא רעיל ומשמש כחומר הדברה למזיקים בחקלאות (לכן שוב- חשיבות שטיפת פירות וירקות). בבריכה מצוי כלור (אמור להיות בכמות מזערית)- אבל גם בכמויות קטנות יש השפעה מצטברת. בנוסף יש לכך גם השפעה מיידית- אסתמה, עיניים אדומות בבריכה ועד פגיעה הורמונלית. במזון מתפקד כמלבין מזון, במוצרי קמח לבן, חיטוי משטחי עבודה וחיטוי מים.